понедельник, 30 марта 2009 г.

LIETUVOS NEPRIKLAUSOMYBES DIENA

Vilniaus inteligentija paminėjo Kovo 11-ąją

Mgr. Žilvinas Radavičius

2009 m. kovo 10 d. Signatarų namuose sostinės inteligentija paminėjo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną.
Draugijos „PILIS“ suorganizuotame renginyje dalyvavo Nepriklausomybės akto signataras, parlamentaras Emanuelis Zingeris, muzikologė Jūratė Landsbergytė, jos sūnus M.K. Čiurlionio Nacionalinės menų mokyklos vienuoliktokas Vytautas Ožkinis, buvusi ilgametė Lietuvos radijo diktorė, garbės bajorė Undinė Nasvytytė, garsi verslininkė, rašytoja ir poetė Inga Krukauskienė, intelektualė Alma Čepienė ir kiti garbūs svečiai.
Parlamentaras Emanuelis Zingeris papasakojo apie tai, kaip šalies diplomatai siekė įtvirtinti 1990 m. kovo 11-ąją nuo SSRS paskelbusios Lietuvos nepriklausomybę, apžvelgė Pirmojo Atkurtos Lietuvos Valstybės Vadovo, prof. Vytauto Landsbergio, iškilaus diplomato Stasio Lozoraičio veiklą.
Pranešėjas pademonstravo niekur iki šiol nerodyto, unikalius dokumentinio filmo apie Islandijos paramą Lietuvai kadrus. Parlamentaras Emanuelis Zingeris savo diplomatijos talentu įtakojo Islandijos Altingo (parlamento) sprendimą 1991 m. vasario 11 d. pripažinti Lietuvos Respublikos nepriklausomybę.
Didžiuojamės Emanueliu Zingeriu, kad jis jau du dešimtmečius kaip genialus diplomatas, parlamentaras, eruditas ir patriotas nuoširdžiai dirba Lietuvai. Ypač įdomų Emanuelio Zingerio pranešimą papildė ypač tobulai Jūratės Landsbergytės ir Vytauto Ožkinio atlikta Johann Sebastian Bach Sonata S dur 2 ir 3 dalis fleitai bei fortepijonui Siciliana Allegro. Jūratės Lansbergytės skambinamo fortepiono bei Vytauto Ožkinio fleitos garsai mums ne tik suteikė daug malonių emocijų, bet ir priminė nuostabiai pianinu skambinantį, M.K.Čiurlionio kūryba besidomintį prof. Vytautą Landsbergį.
Draugijos „Pilis“ pirmininkė Danutė Ulvydienė paliudijo, kad garbinga Landsbergių šeima nuolat patiria Lietuvos priešų keliamus nepatogumus: net netekusi darbo teatre vien todėl, kad praeityje ji drauge su šeima buvo ištremta į Sibirą, p.Gražina Ručytė-Landsbergienė neišsižadėjo meilės Lietuvai.
Savo pranešime garbės bajorė Undinė Nasvytytė susiejo tarpukario ir šių dienų Lietuvos istorijos įvykius, teigė, kad jos šeima giminystės ryšiais buvo susijusi su Prezidentu Antanu Smetona, pasakojo apie bajorus.
Po nuostabaus Ryčio Ambrazevičiaus folkloro grupės „Intakas“ pasirodymo šiame renginyje patirtus įspūdžius aptarėme prie vaišių stalo.
Renginio dalyviai diskutavo apie patriotizmą, kultūrą. Trumpai aptarėme Ingos Krukauskienės knygą „Svajok ir veik“. Šioje knygoje išdėstytas autorės gyvenimo filosofijos žinias galima pritaikyti bet kokioje situacijoje.



Комментариев нет:

Отправить комментарий